top of page
IMG_1701.HEIC

Cooperació Internacional

IMG_1516 3.HEIC

El Departament de Cooperació Internacional neix de la voluntat de construir una Fundació oberta al món i atenta a les necessitats globals.

Mentre treballem per una societat justa, integradora i humana, creiem en l'equilibri mundial i la importància de recolzar i facilitar espais de cooperació amb realitats més empobrides, com la salut global, l'educació, la preservació del medi o la reducció de les desigualtats. Amb aquesta visió, iniciem un camí en la recerca de necessitats on poder aportar grans de sorra d'acompanyament.

Aquest camí ens ha portat a Egipte, els temps dirà quins camins s'obriran de nou.

A través del següent menú, podreu accedir a les diferents propostes de cooperació

Jeroglíficos
IMG_8757.jpg
IMG_8750.jpg

COOPERACIÓ INTERNACIONAL

Entenem la cooperació com una eina de creixement compartit i el camí idoni per treballar la justícia global. Els lligams de la Fundació van fer via en l'obertura d'un projecte de cooperació a Abo Korkass, Egipte.

Egipte, conegut oficialment com a República Àrab d’Egipte, es troba al Nord-Oest de l’Àfrica. Aquest país amb una gran riquesa patrimonial, cultural i històrica s'ha vist afectat per diferents conflictes polítics, endarrerint el progrés de la societat i mantenint un alt nivell de pobresa, com indigència, treball infantil, salaris base que no permeten alimentar famílies. 

Abo Korkass és una ciutat que es troba al centre d'Egipte, sent una de les capitals més empobrides i alhora més perilloses. Allà comptem amb persones locals simpatitzants que realitzen una gran labor social d'atenció a infants i joves amb necessitats especials, gestionant jardins d'infància, centres de reforç escolar per combatre l'analfabetisme, tallers de maternitat i cases hospitalàries.

L'oficina social genera i promou diferents tallers i espais socials al llarg de la regió. Les més reconegudes són:

Jardins

d'infància

Escoles

privades

Espais hospitalaris

Centres

Socioeducatius

Tallers d'empodrament

Necessitats especials

Cases hospitalaries

La Fundació Roser de Maig acompanya a l'oficina social a través de tres línies d'actuació.

Acompanyament tècnic

A la seu de la Fundació mantenim un contacte estret amb l'oficina d'Abo Korkass, amb l'objectiu d'acompanyar les necessitats socials emergents. Des de traspàs de dades fins a la redacció d'informes o construcció de ponts per la formulació de subvencions internacionals. N'és un exemple l'elaboració d'un informe justificatiu per a l'obtenció d'un autocar a terreny. Descarregar informe

Acompanyament arquitectònic

Una de les principals dificultats per dur a terme les accions previstes és l'estat de les instal·lacions on es realitzin les activitats. La Fundació, en col·laboració amb el grup d'arquitectes IC, organitza cada any millores en les infraestructures.

Acompanyament educatiu

En períodes vacacionals, l'equip educatiu organitza estades a Abo Korkass per realitzar casals itinerants en diferents zones per infants i joves. Tanmateix espais de coneixement i formació per al personal educatiu local amb la finalitat de poder compartir experiències i actualitzar metodologies innovadores.

45a36d45-1e35-412a-a9d4-759de71c3100.JPG

Membres d'IC Arquitectes en reunió amb l'enginyer a l'oficina d'Abo Korkass

RUCAM

Es presenta un nou programa al 2024 consistent en l'organització d'un camp de treball per a joves a Egipte, tot compaginant activitats de lleure, esport i cooperació. A través d'aquesta iniciativa es vol acostar a joves majors de 17 anys a l'àmbit de la cooperació i el desenvolupament. La Rucam agrupa propostes de treball internacional al sud amb programes locals educatius de sensibilització i conscienciació.

La primera edicació es celebrarà al juny del 2024.

>> Més informació. (Presentació en pdf del programa del 2024)

>> Inscripcions.

>> Vídeo introductori.

Cooperació Internacional
Pintando Caballetes

COOPERACIÓ LOCAL

En paral·lel a l'acció que es desenvolupa internacionalment, creiem en la importància de treballar el projecte de manera local.

Entenem la sensibilització com aquell conjunt d'accions pedagògiques i comunicatives encaminades a generar canvis i modificacions en l'imaginari social, entendre les causes que generen desigualtats i conflictes i fomentar les pràctiques solidàries que permetin avançar cap a situacions socials més satisfactòries i equitatives.

A través de la iniciativa de Cerdanyola Coopera, s'organitzen i es treballen diferents activitats al voltant la cooperació pel desenvolupament basada en els ODS mitjançant programes d'educació formal i no formal oferits a la Fundació Roser de Maig i en diferents entorns de la ciutat de Cerdanyola.

Centrem les accions de cooperació local en quatre blocs.

IMG_8285.jpg
IMG_7646.jpg
IMG_8464.jpg
IMG_8094.jpg

Camps de treball

En el marc de l’intercanvi de vivències, l’aproximació a altres cultures i el treball en equip, organitzem camps de treball internacionals en la instal·lació de Can Xammar, a l'Ametlla del Vallès.

Tallers

Amb la voluntat de generar espais on es pugui compartir coneixement i intercanviar punts de vista, es proposa un programa de tallers de cooperació oberts a la ciutadania.

Activitats pel poble

El departament de cooperació també organitza i proposa activitats obertes al poble. Un moment clau per l'elaboració d'aquestes és la Festa Major.

Participació

Mitjançant la participació periòdica en el Consell de Cooperació i Solidaritat, així com els lligams amb altres entitats de cooperació, tenim la possibilitat de teixir xarxes i construir projectes compartits.

Els tallers que s'organitzen en la Fundació són fruit de la demanda dels propis integrants de la comissió i s'amplien a mesura que aquests periòdicament es van realitzant. Els últims són:

Educació per la pau

La proposta ens endinsa en un break out que ens permetrà treballar els conceptes de murs, fronteres i migracions d'una forma més personal i activa.

Cultura del Post Desenvolupament

En un món on a vegades les ajudes es limiten a l'enviament de recursos, creiem que és necessari avançar cap a una relació on es treballi de manera conjunta gaudint de l'aprenentatge recíproc cap al progrés. 

Els objectius de Desenvolupament Sostenible

En aquest taller es treballen els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) amb activitats i dinàmiques que ens permetin reflexionar, en diferents nivells, sobre les temàtiques escollides.

Cooperació local

ACCIONS  TRANSVERSALS  A LA FUNDACIÓ

Planell ODS.png

OBJECTIUS

DESENVOLUPAMENT

SOSTENIBLE

Els Objectius de Desenvolupament Sostenible serveixen per integrar de manera globalitzada els drets humans a tots els territoris; on les organitzacions del tercer sector estan implicades en aquest procés globalitzador. 

Aquests ODS aterren a l'entitat en programes concrets en igualtat d'oportunitats (ajuts, beques, polítiques de contractacció laboral...), contacte amb el medi, recuperació d'entorns, treball col·lectiu ...

La Fundació Roser de Maig, en el si del departament de cooperació, ha generat un programa d'implementació dels objectius en el dia a dia de l'entitat que s'actualitza periòdicament per continuar fent camí en aquesta trajectòria de mòn conjunta.

Descarregar el programa d'implementació ODS

L'obertura del departament de cooperació no tan sols va ser un espai d'intervenció, sinó un estil de vida per tota l'entitat.

 

És per aquest motiu que el departament vetlla per assolir els seves linies d'acció alhora de vetllar per aterrar conceptes i hàbits a la totalitat de la Fundació.

0,7 %

Cooperació

Objectiu 07 FRM.png

Al 1972 les Nacions Unides van acordar destinar el 0,7% del producte brut de cada país a la cooperació. Una acció fixada com a fita per al 2030 per afavorir el desenvolupament i la justícia glogal, entenent que no arribarem mai a la meta si no ho fem totes juntes.

Fins al 2030 les administracions tenen temps d'anar adaptant els seus pressupostos per assolir aquesta fita compartida i treballar per el desenvolupament a escala mundial.

Des de la Fundació Roser de Maig assumim aquest repte com a nostre volent contribuir en la millora de les condicions i formant-nos com agents de canvi. És per aquest motiu que totes les activitats que es desenvolupen incorporen el 0,7% destinat als programes de cooperació.

Aquest és el significat d'aquest logotip que trobareu a les activitats de la nostra entitat.

Objectiu 07 FRM [Complert].png
Accions transversals
Propostes col·laboració

PROPOSTES DE COL·LABORACIÓ

Col·laborar amb nosaltres és fàcil! Tens moltes maneres de fer-ho!

Formant part de l'equip de voluntaris/es de cooperació

Realitzant aportacions econòmiques.

Actualment, tenim oberta la campanya a través de l'aplicatiu TOT SUMA

Participant dels tallers i activitats que es realitzen

Patrocinant espais

Vols viatjar a Egipte?

Arrel dels estudis de camp i l'estudi de l'evolució de la zona som conscients que és un país sense precedents. Un indret amb una riquesa arquitectònica, cultural i patrimonial que ens captiva i és que Egipte realment enamora. 

Ara des de la Fundació Roser de Maig t'oferim la possibilitat de gaudir d'un turisme sostenible fent d'intermediaris amb guies locals que us acolliran i faran un programa a mida per la vostra necessitat, tenint en compte l'impacte social, ambiental i econòmic.

A més a més, amb la possibilitat de conèixer els espais on la Fundació Roser de Maig col·labora i podent aplicar un petit percentatge com a donació per fer crèixer el projecte.

IMG_0691.HEIC
bottom of page